Izgubili smo dragog prijatelja: Naš doktor Peco više nije sa nama

Izgubili smo dragog prijatelja: Naš doktor Peco više nije sa nama

Bol radi gubitka dragih ljudi uvijek je teška, ali ona za iznimno dragim, voljenim i poštovanim postaje još i teža, što je osjećaj koji dominira u kolektivu Doma zdravlja Travnik, a nakon informacije o smrti našeg dragog dr Mirsada Pece.

Teško je opisati tugu koja je i više od one kakva se osjeća za radnim kolegom, jer dr. Mirsad Peco zapravo je prvo bio prijatelj, dobar čovjek i humanista. Njegova neposrednost i topli ljudski odnos, sa svim zaposlenim, bez obzira na njihovu ulogu u kolektivu, svrstavala ga je u red onih kolega kojeg svi vole. Isti odnos bio je i sa pacijentima, pa se nerijetko moglo čuti kako se njegovo ime čvsto veže uz onu neformalnu titulu “narodni doktor”.

Opredjeljenost da pomogne drugima u okviru Službe medicine rada, gdje je radio, ali i svim drugim povjerenim mu poslovima, uvijek je bila dominatna. Ovdje u Domu zdravlja proveo je cijeli radni vijek, a za sve te godine i takvim, nikad promijenjenim odnosom, ostavio je dubok traga u ovom kolektivu. Svojim životom i radom, podigao je kriterije humanosti i prijateljstva, i ništa manje nije ni prihvatao. Osmijeh i humor, staloženost i otvorenost za svaki oblik pomoći, jedini je put kojim je išao.

Takvim tragom, želimo da nastavimo. Sada to izgleda teško gotovo nemoguće, ali istovremeno radi onoga što je naš dragi dr. Peco bio, svima nama obavezujuće, jer ideja tako jednostavna, a tako važna i plemenita, a biti čovjek, i sada nakon njegovog odlaska, ne smije nestati.

Porodici upućujemo iskreno saučešće, jer i mi, kao njegova druga porodica suosjećamo sa Vašom boli.

Kolektiv JU Dom Zdravlja Travnik