BHL – Biohemijsko hematološki laboratorij

BHL - Biohemijsko hematološki laboratorij

Medicinska biohemija i hematologija obuhvata ne samo razvijanje metoda i tehnika već i proučavanje svih normalnih medicinskih fenomena u tijelu čovjeka kao i njihovih promjena u bolesti i praćenju toka bolesti.

BHL je jedna od trinaest službi u JU Dom zdravlja Travnik . To je služba koja je u punom kapacitetu na usluzi pacijentima općine Travnik i šire.

BHL pruža usluge iz primarne zdravstvene zaštite iz BHL dijagnostičke oblasti i dio sekundarnih dijagnostičkih BHL pretraga.

Kadrovski i tehnički smo najjača i najopremljenija BHL dijagnostička služba ove oblasti u SBK/KSB Kantonu.

Pacijenti su nam na prvom mjestu i kvaliteta rada u BHL dijagnostici i praćenju terapija.

Naš rad je prepoznatljiv po kvalitetu rada u ovoj oblasti gdje su kvalitet usluga, rad s pacijentima naš prioritet.

Da bi bili što bliže pacijentima pored centralne laboratorije u matičnoj zgradi Vezirska 1 II sprat imamo 8 ispostava na području općine Travnik za uzimanje biološkog materijala te rad nekih BHL pretraga i to: Turbe , Karaula, Borac, Nova Bila, Rudnik, Mehurić, Dolac na Lašvi i kućno uzimanje biološkog materijala za pacijente koji zbog teške bolesti ne mogu doći u centralni laboratorij.

Sve naše metode u radu su specifične, osjetljive, tačne i precizne da bi bili pouzdani nalazi u BHL dijagnostici.

Razvijanje ove službe je prioritet Ministarstva zdravstva, Menadžmenta JU Doma zdravlja Travnik,direktora JU Doma zdravlja Travnik,šefa službe BHL, jer naše usluge koriste sve ostale službe JU Dom zdravlja Travnik i ostale medicinske ustanove na Kantonu.

U BHL dijagnostici je naročito važno stalno educiranje zaposlenih u službi i obnavljanje opreme da bi pratili razvoj ove medicinske oblasti za dobrobit naših pacijenata.Trenutno imamo zaposleno 12 radnika u službi od toga (1 VSS ,1 VŠ , 10 SSS ).

ŠEF BHL JU DOM ZDRAVLJA TRAVNIK
Prof.dr. Muhamed Čurić